Česta pitanja...


KAKO JE CENTAR OSNOVAN I NA KOJEM PRINCIPU RADI?

Nakon 6 godina boravka u specijalnim postrojbama Centar je osnovao Željko Rendulić.

Bio sam pripadnik antiterorističke jedinice Vojne policije Jugoslavije, a nakon njenog raspada, bio sam jedan od osnivača Hrvatskog Centra za obuku pasa Vojne policije "Cobra" gdje sam i radio kao instruktor obuke vodiča i pasa do 1996. godine, kada nastaju prvi ozbiljni temelji privatnog Centra, današnje RENMAR K9 Zadruge za obuku vodiča i pasa.

Sve stečeno iskustvo danas koristimo u radu sa psima. Prije rada u vojsci bavio sam se radom sa psima koji je bio baziran na sportskom radu i uzgoju. Rad u našem Centru podijeljen je na nekoliko segmenata: uzgoj, obuka pasa za specijalne namjene, obuka pasa za građanstvo, i tečajevi, koji se sprovode kroz RENMAR K9 Zadrugu, uzgajivačnicu "Western Creek", i Klub za obuku pasa "Velika Gorica".


Što radite? Koje pasmine koristite?

Naš način rada je nepoznat za većinu ljudi obzirom da rad sa psima za potrebe Centra ne prezentiramo u javnosti. Koristimo tehnike i metode koje također koriste elitne postrojbe vojske i policije svijeta, te smo unutar tih tehnika i metoda uvrstili naša praktična znanja i iskustva koja smo dobili kroz dugogodišnji rad i uzgoj pasa.

Pse koje koristimo za potrebe Centra posebno biramo i testiramo, te ih obučavamo za zaštitno-tragačke namjene (policijski, vojno-taktički psi, psi za čuvarsku namjenu, psi za osobnu zaštitu, psi za zaštitarske firme te psi za detekciju droga, eksploziva, alkohola, cigareta, novca, ljudi, itd.). Pasmine koje koristimo su njemački, belgijski i nizozemski ovčari, te križance tih pasmina; labrador retrieveri, golden retrieveri, špringer španijeli, koker španijeli, njemački kratkodlaki i oštrodlaki ptičari, mađarske vižle, vajmaranski ptičari. Ne isključujemo pse koji nisu čistokrvni ako mogu zadovoljiti naše testove i potrebe.


KOJA JE VAŠA OSNOVNA DJELATNOST?

Naša osnovna djelatnost je odabir, priprema i obuka pasa za specijalne namjene. Najčešće naše pse plasiramo kao mlade pse, pripremljene za obuku (zeleni psi), za zaštitno-tragačke potrebe. Naši najčešći kupci su razne policije i vojske svijeta, te veliki privatni K9 centri. Zbog specifičnosti uzgoja i rada sa takvim psima, te velike svjetske potražnje, okupljamo sve veći tim vanjskih suradnika, koji je uključen u cjelokupan proces.


Koje su ostale djelatnosti Centra?

Organiziramo namjenske K9 tečajeve za instruktore, vodiče i pse za različite potrebe, kao što su zahtjevi i potrebe raznih kompanija za čuvarskim, zaštitnim i tragačkim psima, te seminarima. Instruktori ili vodiči- polaznici tečaja mogu posjedovati vlastite pse koji moraju zadovoljiti testiranje u Centru, ili im Centar osigurava pse, kao i svu potrebnu opremu, te smještaj. Kroz tečaj svaki vodič prolazi program praktične nastave, a veliku pozornost pridodajemo i teoretskom dijelu. Svakom vodiču i psu prilazimo individualno tako da kroz rad dobijemo maksimalan rezultat.

Tečajevi se održavaju u našem Centru, a za kompanije koje kupe pse kod nas tečaj za ljude i pse možemo organizirati u bilo kojem dijelu svijeta gdje postoje adekvatni uvijeti za rad.

 

Kako se postaje vaŠ vanjski suradnik?

Vanjski suradnici dijele se na uzgojni dio i radni dio.

Za uzgojni dio, dajemo ženke u obitelj, a koje su prošle selekciju u Centru, te su nam interesantne za daljnji uzgoj. Parimo ih s našim mužjacima i otkupljujemo mlade pse koji zadovolje naš test.

Uvjeti koje treba zadovoljiti naš potencijalni vanjski suradnik su propisani smještaj za pse te održavanje kondicije pasa. Logističku potporu (edukacija, održavanje treninga) daje Centar.

Za radni dio tražimo mlade osobe koje nužno ne trebaju imati iskustva u radu sa psima, jer se edukacija, vezano za rad sa psima za naše potrebe, dobiva u Centru.

U našoj praksi pokazalo nam se da se radije odlučujemo za mlade osobe bez iskustva u radu sa psima, koje volimo educirati u smjeru specifičnosti našeg posla. Ovdje se mladim ljudima nudi mogućnost da iz hobija i volonterskog posla steknu svoje eventualno buduće zanimanje. Uz dobivanje temelja odgovornosti, pristupa poslu i timskog rada, cjelokupan tim pridonosi borbi protiv zlouporabe droga i terorizma u svijetu.